neděle 7. července 2013

5.7.2013: Cyklotoulání po Velkomoravských stezkách.

Na cykloakci, kterou uspořádala agentura Liechtenstein Area Agency, o.s. Ve spolupráci s městem Břeclav, se vydalo celkem asi 150 cyklistů. "Na nultý ročník je to úspěch, když si vzpomenu, že Lichtenštejnské stezky jsme před devíti lety otevírali s padesátkou cyklistů a dnes jich každoročně přijíždí okolo dvanácti set," uvedl Petr Hynek z pořadatelské agentury. Akce se konala při příležitosti oslav 1150. výročí oslav příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Start byl od nedávno otevřeného Velopavilonu – muzea cyklistiky v Břeclavi, a pro cyklisty z Hodonínska v informačním centru v Mikulčicích. Trasa zavedla cykloturisty k nejvýznamnějším sídlům historicky významné Velkomoravské říše, jako je Slovanské hradisko v Mikulčicích a Pohansko na Břeclavsku. Po trase čekal na účastníky bohatý doprovodný program a příjemné posezení s cimbálovou muzikou a domácími specialitami z rodinného vinařství Bartoníkovi v Mikulčicích. Pořadatelé věří, že si i tato akce najde místo v diáři cykloturistů a pro příští ročník, který podpoří i Nadace Partnerství, slibují mnohá překvapení a také kratší trasu pro rodiče s dětmi.

A tak tu nemůžeme chybět ani my a proto hurááá po stopách Cyrila a Metoděje. Páteční svátek a k tomu super počasí a tak v 9:05 nasedáme do vlaku. ČD tradičně nezklamaly a proto je velký problém se s koly nacpat do přeplněných vagónů.
Z břeclavského nádraží jsme vyrazili na Pohansko. Jelikož jsme zde byli netradičně brzo (v 9:30), tak u zámku bylo minimum lidí a proto jsme v pohodě sehnali pivko a relaxovali u dobové muziky. Děvčata zatím zaběhla na výstavu šperků z Velkomoravské říše na zámku Pohansko.... jelikož tyto šperky se vystavují pouze jednou za 50 let, tak druhou možnost mít už nebudou... :-) Chtěli jsme si projet celý areál Pohanska, ale armáda komárů nám to rozmluvila. Před odjezdem jsme ještě zkoukli parádní souboje z velkomoravské doby.
Po částečném projetí areálu jsme si v Lanžhotě dopřáli XXL oběd a nějaké pivko v místní pizerii . A proto šlapání  na Slovanské hradiště v Mikulčicích bylo trošku "těžkopádné", v místní hospůdce jsme úspěšně přečkali XXXL bouřku... :-)
Po rozbahněné cestě jsme vyrazili do cílové stanice Hodonín... u Nesyta jsme ještě ulovili bobříka dobrých skutků, když jsme děvčatům z Havlíčkova Brodu opravili "pichlé" kolo. :-)

Další skvělá cykloakce je za námi a tak už můžeme jenom vzpomínat u fotek. 
Účastníci zájezdu: Majka, Jenda a nováčci Petra, Dušan a Jirka.
Délka trasy je necelých 35 km v pěkné a rovinaté krajině, kde jsme většinou jeli v lese.

Odloveny 3 turiské známky: 1859 zámeček Pohansko933 Pohansko-Břeclav a 931 Mikulčice Valy.




Účastníci



Žádné komentáře: